VÍKEND S KURACOU POLIEVKOU

10.12.2008 00:37

Víkend, to je sobota a nedeľa. Nedeľa, to je kuracia polievka. Môj víkend, to je domáca kuracia polievka, ktorú mám tak rád. Je to liek. Tak teda, dovoľte mi, aby som vám moju kuraciu polievku predstavil.

Dôležitý je správny výber hrnca. Určite to nepodceňujte, lebo hrniec, kde sa polievočka varí, musí mať správny tvar, farbu a obsah. Bude to znieť neuveriteľne, ale iba v tom jednom hrnci, ktorý som starostlivo vyberal, chutí polievka vynikajúco. Naozaj, už sa mi to viac krát potvrdilo. Použil som iný hrniec a polievka nebola best of. Ten môj hrniec je tmavo hnedý, nižší, tak pekne guľatučký dvojlitrový.

Najskôr ingrediencie: kuracie krídelká, mrkva, petržlen, kaleráb, zeler, pár kelových listov, pätnásť malých šampiňónov, cibuľa, voda, vegeta, vitana, zelené korenie, nové korenie a bujón. Nedeľa ráno. Budím sa dosť skoro, asi o siedmej. To preto, lebo som hladný. Napapám sa a príprava polievočky môže začať. Z mrazničky vyberiem krídelká. Kupujem rodinné balenie, ktoré mi stačí na tri polievky. Do prázdneho hrnca vložím umyté krídelká, očistenú celú mrkvu (ideálne dve väčšie) petržlen a kaleráb, ktorý nedávam do hrnca nikdy celý. Nie preto, že by som tento druh zeleniny nemal rád, práve naopak. Neviem pri bielení kalerábu odolať a vždy polovicu zjem. Pridám kelové listy, zeler, šampiňóny, celú neošúpanú cibuľu. To všetko zalejem až po okraj studenou vodou. Na variči zapálim ten najmenší horák s čo najmenšou intenzitou. Hrniec s naloženým obsahom zľahka položím na varič. No a nasledujú koreniny. Začínam vegetou, potom vitana, niekoľko bobuliek nového korenia a pár zrniečok zeleného korenia a nakoniec jednu kocku bujónu. Všetko od oka. Podľa pocitu. Je zaujímavé, že ešte sa mi polievku nepodarilo presoliť. Hrniec prikryjem pokrievkou. Nie úplne, tak na dve tretiny. A začína sa pomalý, trojhodinový proces varenia. Je dôležité, aby sa polievočka varila na čo najslabšom ohni, pekne pomaly, aby sa všetky chute mohli pozoznamovať, skamarátiť a zamilovať.

Asi tak po pol hodine varenia je potrebné polievočku premiešať a nechať ďalej bez ďalších zásahov. To mi však spôsobuje menšie problémiky, nakoľko sa neviem dočkať a tá vôňa je tak nekonečne vábivá... hovorím tomu, že testujem kvalitu.... naberiem si dve malé naberačky do misky a testujem... raz som testoval tak dôkladne, že sa polievočka nestihla dovariť.

V prípade, že v testovaní nie som tak dôsledný, tak asi po troch hodinách je polievočka pripravená na papanie... Porcia obsahuje mrkvu, pár kelových listov, dva – tri šampiňóny, krídelko a vývar. Zásadne bez rezancov! Rezance kazia chuť. Občas si dám na dno misky surový vajíčkový žĺtok, ktoré zalejem horúcim vývarom a zlupnem ho nakoniec ako čerešničku na tortičke.  

Je nedeľa a práve som dovaril domácu kuraciu polievku. Keďže som písal tento článok, moje dnešné testovanie nebolo dosť dôsledné, a tak sa môžem tešiť na neopakovateľný gurmánsky zážitok.

Tak a to je môj víkendový relax. Dobrá domáca kuracia polievka. Keby ste si náhodou chceli vyskúšať ten môj recept, tak prosím nezabudnite na ešte jednu podstatnú ingredienciu. Lásku.

Dobrú chuť.

Marcel Nemec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—————

Späť


Kontakt

Marcel Nemec

Kollárova 548/15
967 01 Kremnica


+421 914 108 414